Ik ga stoppen bij Megaborn. Na meer dan 23 jaar met veel plezier in Waardenburg gewerkt te hebben, is het in juni tijd voor iets anders. Ik ga mijn tijd anders besteden. Een mooi moment om even achterover te leunen en terug te kijken op mijn tijd bij Megaborn.
Wat heb ik zoal gedaan?
Als (senior) projectbegeleider heb ik mij vooral beziggehouden met het schrijven van RAW-bestekken. Dat klinkt misschien saai, maar ik kan je vertellen: het was meer dan alleen achter een bureau zitten en cijfers typen.
Ik heb voor veel verschillende gemeenten gewerkt. Dat betekent niet alleen bestekken schrijven, maar ook veel overleggen en terreinbezoeken. Als het gaat om opzet en specifieke (beheers-)zaken wil elke gemeente dingen op zijn eigen manier, dus elk bestek is weer anders. En als de gemeente geen standaard heeft, gebruiken we ons eigen moederbestek. Maar ook dat moet up-to-date blijven. Want de techniek verandert, er komen nieuwe materialen op de markt, en de Standaard RAW Bepalingen veranderen minstens iedere vijf jaar. En iemand moet die veranderingen bijhouden… één van mijn ‘bijtaken’.
Deze projecten blijven me bij
Ik heb in Amersfoort de herinrichting van de Barchman Wuytierslaan voorbereid. Een van mijn eerste grote projecten. Met daarin onder andere grote ondergrondse groeiplaatsvoorzieningen voor de bomen. Ja, ook van groen moet je (wat) verstand hebben!
En als ik denk aan Rotterdam, dan moet ik meteen aan het Rijnhavenproject denken. Een grootschalige herontwikkeling rond de Rijnhaven. Daar mocht ik grondexploitatieramingen en bestekken maken en nu zijn wij bezig met het tekenwerk.
Een heel uitdagend project was de nieuwe inrichting van de wijk Waterrijk Oost in Boskoop, gemeente Alphen aan den Rijn. In de loop van de jaren is de wijk op sommige plekken wel 50 cm gezakt. Mensen konden niet meer met hun auto bij hun garage komen omdat de auto vastliep op de oprit! En stel je voor, straatjes die soms nog geen vijf meter breed zijn, waar we het riool moesten vervangen, de kabels en leidingen ophogen en speciaal licht materiaal moesten gebruiken om de straat te verhogen. Dat was een flinke uitdaging om daar een goed plan voor te maken!
Bestekschrijver én kostenexpert
“Door al die projecten en mijn eerdere ervaringen bij een gemeente en in de aannemerij, heb ik een rugzakje vol met kennis en ervaring. Hierdoor ben ik kostendeskundige en maak (en controleer) ik ramingen. Zowel SSK-ramingen in de ontwerpfase als directieramingen bij bestekken.”
Ook elke raming is weer anders, omdat ieder project anders is. We bekijken of de plek geschikt is voor grote machines, of de bouwer snel kan werken, of we standaardmaterialen gebruiken of dat de gemeente speciale wensen heeft. Ook denken we na over of we traditionele methodes gebruiken of nieuwe technieken nodig hebben.
En als je begint met ontwerpen, weet je nog niet precies welke materialen je gaat gebruiken. Dan moet je, met wat je weet over de wensen van de opdrachtgever, een goede inschatting maken. En wel op zo’n manier, dat deze opdrachtgever straks, als het werk daadwerkelijk wordt uitgevoerd, geen problemen krijgt met zijn budget.
Het zal je niet verbazen dat een goede raming staat of valt met de juiste prijzen. En dus hebben we bij Megaborn ook een standaardprijslijst met de meest voorkomende materialen. Kun je raden wie die lijst up-to-date houdt?
De functie bestekschrijver dekt de lading niet
Eigenlijk dekt de functieomschrijving ‘bestekschrijver’ de lading niet echt. Ik doe veel meer dan dat, en dat is ook waarom ik al meer dan 23 jaar bij Megaborn werk. Je doet niet maar één ding, maar ook allerlei zaken eromheen. Ik heb al wat voorbeelden genoemd, maar er is nog meer.
Hoe begin je met een project? Hoe zorg je dat een tekening vanuit schetsontwerp eenvoudig kan worden opgewerkt naar voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en uiteindelijk? Hoe zet je een (AutoCAD-)tekening op zo’n manier op, dat je later op een simpele manier je hoeveelheden kunt bepalen? Samen met een aantal collega’s zijn we bezig dit proces te optimaliseren.
En denk je dat je alles al hebt gezien? Dan is er nog meer!
- Ik heb stagiairs begeleid en nieuwe tekenaars en bestekschrijvers geholpen om hun weg te vinden in de wondere wereld van civiele techniek, met focus op verkeer, vervoer en infrastructuur.
- Met mijn jarenlange ervaring, ben ik ook de vraagbaak voor de jonge(re) collega’s.
- Vanuit mijn kennis van de openbare ruimte heb ik ook meegedraaid in een werkgroep van CROW om standaardteksten te maken voor straatmeubilair, volgens de RAW-systematiek.
Er is werk aan de winkel
Kortom: ik kijk terug op een mooie, afwisselende en leerzame tijd. En de tijd staat niet stil! Ik denk dat, naast allerlei nieuwe contractvormen, het traditionele RAW-bestek zal blijven bestaan en zich verder ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, iets waar veel over gesproken wordt en waar veel gemeenten mee aan de slag willen. Maar hoe pas je dat toe in een RAW-bestek? En, zoals al eerder gezegd: ook de techniek staat niet stil. Dus is er nog voldoende te doen.
Mijn mooie plek komt vrij, kom jij ‘m overnemen?
Ik vertrek. Dus komt er een plek vrij voor een gedreven civiele techneut. En dat betekent een kans voor jou! Heb je ervaring en denk je dat je mijn plek kunt overnemen? Kom dan eens langs voor een bakje koffie. Ik laat je graag zien wat Megaborn te bieden heeft en hoe jij daar een rol in kunt spelen.
Ik hoor graag van je!
Wil jij hier ook mee bezig zijn? Bekijk onze vacatures!