De Violierstraat in Uden is volgens projectleider Henk van de Langemheen één van zijn mooiere projecten. Waarom? Er ligt een breed gedragen ontwerp, dat in een fijne bouwteamsamenwerking met de aannemer verder is uitgewerkt met een super-projectleider van de gemeente Maashorst aan het roer. En het resultaat? “Ik zou er echt heel blij van worden als ik in deze straat zou wonen,” zegt Henk. Superlatieven schieten tekort, maar wat houdt het project eigenlijk in?
Veilig, groen, duurzaam
De herinrichting van de Violierstraat omvat de volledige weg, zowel bovengronds als ondergronds inclusief drie rotondes en de aansluiting op het busstation. Het doel is een groene, veilige en duurzame oplossing voor de gehele omgeving.
De huidige weg met onderliggende riolering is verouderd en wordt als onveilig ervaren, vooral door de smalle fietsstroken. De gemeente heeft hierop ingespeeld met een ambitieus plan: de rotondes en de weg worden voorzien van brede vrijliggende en verhoogde fietspaden om een veiligere doorstroming van fietsers te garanderen. De fietspaden zorgen voor een logische en veilige fietsroute tussen het centrum en het Udens College.
Fietsveilige oplossing
De gemeente heeft veel aandacht besteed aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, vooral voor fietsers. In de huidige situatie fietsen scholieren door het park naar de school. Dat rijdt prettiger dan op de smalle fietsstroken op de drukke rijbaan, maar veroorzaakt wel voor onveilige oversteekbewegingen en hinder voor voetgangers in het park. In de nieuwe situatie liggen de fietspaden vrij van de rijbaan en wordt de route door het park afgesloten voor fietsverkeer, zodat fietsers niet ‘tegen de richting in’ oversteken over de President Kennedylaan.
Park in de voortuin
De weg naast het park is aangegrepen om de groene inrichting uit te breiden. De straat wordt zo groen mogelijk ingericht. De brede middenberm krijgt vorm als een wadi met een margrietmengsel en verschillende bomen en struiken. De parkeervakken worden groen ingericht met luxe grasbetonelementen. Bovendien is ervoor gekozen om maar liefst 24 volwassen, waardevolle bomen te verplanten, die nu langs de Kastanjeweg en de Pioenroosstraat staan: een flinke en duurzame operatie om het groene karakter van de straat te behouden. Deze groene inrichting brengt het park een stukje dichter bij de woningen.
Duurzame oplossingen
Waar mogelijk zijn duurzame oplossingen geïmplementeerd. Zo veel mogelijk groen en toepassing van duurzame materialen. Zo is de keuze voor de verharding gebaseerd op een MKI-berekening. In eerste instantie had de aannemer een verharding van beton voorgesteld, maar uit de MKI-berekening bleek dat de toepassing van asfalt op de rotondes veel minder CO2 uitstoot oplevert, zelfs als je rekening houdt met vier keer vervanging van de deklaag gedurende de levensduur. De onder- en tussenlagen van al het asfalt bestaan uit 60 procent hergebruikt materiaal.
Daarnaast zet de gemeente Maashorst sterk in op afkoppelen van hemelwater en ook in dit project is het oorspronkelijk gemengde stelsel aangepast naar een gescheiden stelsel. De rijstroken voor auto’s worden gescheiden door brede, groene wadi’s met bomen, waar het hemelwater dat op de weg valt naartoe wordt geleid en vervolgens via een IT-riool in de bodem infiltreert. Hierdoor wordt water lokaal vastgehouden om droogteproblematiek te verkleinen én wordt voorkomen dat rioolwaterzuiveringsinstallaties veel verdund vuilwater moeten verwerken.
Samenwerking
Wat dit project voor Henk zo bijzonder maakt, zijn de omvang, de kansen om een kwalitatief hoogwaardige inrichting te realiseren én de samenwerking binnen het bouwteam. “Met elke twee weken een bouwteamoverleg hielden we elkaar en de voortgang in het project scherp," vertelt Henk. “We hebben het best mogelijke plan voor de Violierstraat kunnen maken zonder op kwaliteit in te leveren. Ik zou er heel blij van worden.”
Welke werkzaamheden hebben we in dit project uitgevoerd?
- Opstellen verkeerskundig advies
- Inventarisatie bestaande situatie
- Opstellen van zeven varianten voor het herinrichten van de Violierstraat tussen de rotondes Kastanjeweg en Mellesingel (SO)
- Opstellen voorlopig ontwerp, incl. ontwerpnotitie (VO)
- Opstellen groenplan
- Opstellen definitief ontwerp, incl. ontwerpnotitie en SSK-raming (DO)
- Mede-opstellen aanbestedingsdocumenten
- Deelname bouwteam (TO en bestek)
Meer weten over dit mooie project? Henk vertelt je er graag alles over!