CO2-prestatieladder niveau 5: onze praktische aanpak

Megaborn gaat vol gas voor een duurzame toekomst, figuurlijk gesproken dan. Als organisatie zijn we gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Dat betekent dat we als organisatie structureel minder CO2 uitstoten en verder kijken dan onze eigen muren, want ook daar hebben wij invloed op CO2-reductie. Hoe? Arjen Dekker neemt ons mee in het nieuwe CO2-beleidsplan en de aanpak voor een groenere branche. 

Doelstellingen CO2-prestatieladder ruimschoots gehaald

“In de afgelopen 5 jaar behaalden we ieder jaar ruimschoots onze CO2-reductiedoelstelling,” vertelt Arjen, “verduurzaming van ons wagenpark en het beperkte aantal vervoersbewegingen tijdens coronatijd hebben hier een flink aandeel in gehad”. Voor het nieuwe CO2-beleidsplan voor de komende periode is de uitdaging onze doelstelling op een andere manier te realiseren. 

Samenwerken op kantoor 

“Het laaghangend fruit is geplukt.” En de tijd van volledig thuiswerken is voorbij. “Samenwerken op locatie werkt voor onze projecten veel effectiever. Heb je een vraag, dan loop je naar je collega en die vertelt je vaak net even wat meer, waardoor je sneller dingen kunt oppakken dan op je werkplek thuis.” 

Minder vervoersbewegingen

Vervoersbewegingen wegen voor Megaborn het zwaarst in de jaarlijkse CO2-uitstoot. Binnen onze organisatie werken we veel aan projecten dichtbij kantoor of woonplaats, om de reisafstand klein te houden. Verder stimuleren we onze collega’s om, waar mogelijk, te carpoolen en te kijken naar duurzame vervoermiddelen. 

Verduurzamen kantoorpanden

Bij verduurzaming van de kantoorpanden treden we halfjaarlijks in overleg met de verhuurder. We kunnen zo’n verhuurder niet verplichten om zonnepanelen op het dak te leggen, maar we kunnen wél de dialoog voeren en meerwaarde voor die partij duidelijk maken. 

Kans: duurzaamheid in projecten

“De meeste impact zien we in de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. Voor minder CO2-uitstoot komt steeds meer aandacht. Alleen is duurzaamheid nu nog te vaak afhankelijk van de personen die aan het thema werken. Het integraal verweven van duurzame maatregelen in iedere projectfase blijft uitdagend. ““Als ingenieursbureaus hebben wij daarin een leidende rol", stelt collega Niels van Amstel, “omdat wij veelal in de planvormings- en voorbereidingsfase, en dus de besluitvormingsfase bij overheden aan tafel zitten. We hebben kennis van al die velden en kunnen daardoor ook op het juiste moment sturing geven aan het realiseren van klimaatbestendige en circulaire infrastructuur. Als bureaus weten we wat er kan en ook wat niet.” 

MKI in bestekken

Zo houdt de vakgroep bestekken zich nu bezig met het implementeren van de Milieukostenindicator (MKI) in bestekken. Waarbij het team kijkt naar maatwerk besteksteksten, die de duurzaamheid van het uitvoeringsproject verhogen. “Je kunt verduurzaming niet pas in het ontwerpproces introduceren, duurzaamheid en circulariteit moeten worden geïnstitutionaliseerd,” betoogt Niels. “Met hapklare, concrete duurzame bestekteksten zorg je ervoor dat duurzaamheid ook op detailniveau wordt verankerd in je project. 

Monitoren doelen CO2-prestatieladder

Elk kwartaaloverleg monitoren we de doelstellingen van het CO2-beleid. Halfjaarlijks evalueren we de voortgang en analyseren we nieuwe ideeën. En met een jaarlijkse strategische sessie met de directie, blijven we onze ambities aanscherpen en doelen stellen voor de toekomst. Kortom, vol gas om onze organisatie, keten en branche te verduurzamen!

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang