Megaborn rijdt duurzaam op waterstof

Megaborn heeft sinds april 2017 de beschikking over een waterstofauto. Een waterstofauto is een elektrische auto met een brandstofcel aan boord die elektriciteit uit waterstof en zuurstof maakt. De auto is ‘zero-emission’: uit de uitlaat komt alleen waterdamp en geen schadelijke (luchtverontreinigende) uitlaatgassen of CO2. De auto, het type Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle), heeft een actieradius van ongeveer 500 km.

Voordelen
Het grote voordeel aan de waterstofauto is dat er geen luchtverontreiniging ontstaat. Bij de verbranding van waterstofgas ontstaat er alleen maar waterdamp. Er komt geen koolstofdioxide vrij in de motor in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Waterstof heeft als tweede voordeel dat het zo goed als onuitputtelijk is. Er kan altijd nieuwe waterstof gemaakt worden uit water, natuurlijk wel door de hulp van (duurzame) energie.

Het derde voordeel is bij gebruik van brandstofcellen de stille aandrijving, als gevolg van het ontbreken van mechanische delen in de brandstofcel, die waterstof omzet in elektrische energie. Het enige geluid komt dan nog van de elektromotoren, die stiller zijn dan verbrandingsmotoren. Hierdoor zou geluidsoverlast als gevolg van verkeersdrukte voornamelijk in stedelijke gebieden aanzienlijk afnemen. Omdat verkeerslawaai ook een nuttige functie heeft, namelijk het waarschuwen van andere verkeersdeelnemers voor een (aankomend) gevaar, heeft de Hyundai een waarschuwingssysteem voor langzaam verkeer.

Voordelen ten opzichte van elektrische auto’s
De waterstofauto heeft enkele grote voordelen ten opzichte van de elektrische auto:

  • Een grotere actieradius
  • Kort tanken in plaats van urenlang opladen
  • Geen accu
  • Waterstof kan makkelijk worden opgeslagen en vervoerd

Met de inzet van de waterstofauto vermindert de CO2-emissie van Megaborn met ongeveer 2,5 ton per jaar.