Wie kent niet de wijk Katendrecht in Rotterdam, of heeft er op zijn minst wel eens van gehoord. Vroeger lange tijd de bekendste prostitutiebuurt van Rotterdam met veel uitgaansgelegenheden voor zeelieden.
Aan het eind van vorige eeuw werd gestart met een grootschalige herontwikkeling van haven- en industrieterrein tot stedelijk woon- en leefgebied. Katendrecht en ook het voormalige havengebied “Kop van Zuid” werden onderdeel van het centrum. Oude gebouwen kregen een nieuwe bestemming, zoals het voormalig restaurant van Herman den Blijker, Las Palmas. En het waarschijnlijk bekendste voorbeeld: Hotel New York. Er kwam ook nieuwbouw op de plaats van oude pakhuizen, waarvan de kantoor- en woontoren “De Rotterdam” misschien wel het meest in het oog springt.
Maar Rotterdam zou Rotterdam niet zijn, als men het daarbij had gelaten. Vanaf begin deze eeuw is men na gaan denken over een verdere ontwikkeling van dit gebied. En dat heeft in 2022 geresulteerd in de presentatie van het Rijnhavenproject.
Bron afbeeldingen: Gemeente Rotterdam
Een complete gebiedsontwikkeling moet van de Rijnhaven een nieuw stuk centrum maken. Door de komst van het Rijnhavenpark en hoogbouw met 2.000 tot 2.500 woningen krijgt het gebied een compleet nieuw gezicht.
Om de herontwikkeling van de Rijnhaven voor elkaar te krijgen wordt in totaal 8 hectare land aangewonnen door een deel van de Rijnhaven te dempen.
Ook Megaborn draagt zijn steentje bij aan de ontwikkeling van dit gebied. Zo zijn wij onder andere betrokken bij de deelprojecten Santos, Maashavenweg, Fenix I en Fenix II. Uiteenlopende projecten met, naast het gebruikelijke pallet aan grond- en straatwerk met bijbehorende materialen, ook aparte werkzaamheden zoals het aanbrengen van natuursteenverhardingen en het opnemen en opnieuw aanbrengen van de (oude) rails van de havenkranen. We maken ontwerpen in de diverse stadia van de projecten en zetten budgetramingen en ramingen voor (grond)exploitaties op. Uiteindelijk maken we bestekken en tekeningen met bijbehorende directieramingen.
Dat alles in nauwe samenwerking met de mensen van het ingenieursbureau van de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Een samenwerking die van beide kanten als positief wordt ervaren.
Wellicht omdat de Rotterdamse mentaliteit ook in het DNA van Megaborn zit: “niet lullen maar poetsen”, met daarbij een vleugje humor.
Mooi om op deze manier betrokken te zijn bij een bijzonder project en een nieuw stukje Rotterdam.