Reconstructie woonwijk Waterrijk Oost in Boskoop

Het woongebied Waterrijk Oost te Boskoop is sterk onderhevig aan verzakkingen. De bodem bestaat namelijk uit sterk samendrukbare veen- en kleilagen, in combinatie met een hoge waterstand. Een combinatie van omstandigheden die heeft geleid tot zettingen van 40 tot 120 cm in een periode van 25 jaar. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft daarom besloten om de openbare ruimte zodanig te reconstrueren dat deze stabieler is voor de komende drie decennia en weer geheel aansluit op de wensen van de bewoners.

De ingenieurs en proces- en omgevingsmanagers van Megaborn hebben de gemeente Alphen aan den Rijn geholpen om de gehele reconstructie in nauwe samenspraak met de bewoners te realiseren. Samen met een klankbordgroep van de bewoners en een aantal ontwerpavonden is er een ontwerp gerealiseerd dat past binnen budget, voldoet aan de gestelde kwaliteitsbeelden en is voorbereid op ook de nieuwe ontwikkelingen qua mobiliteit en energiemaatregelen.

Megaborn heeft met behulp van moderne visualisatie technieken de ontwerpsessies begeleid en via een interactieve website met alle! bewoners de dialoog gevoerd over de ontwerpslagen die zijn gemaakt. Zonder dat de belangen van de gemeente uit het oog zijn verloren. Dit heeft geleid tot:

  • Ontwerp in samenspraak met de bewoners;
  • Nieuwe efficiënte inpassing van bestaande én nieuwe ondergrondse infrastructuur;
  • Een veiligere en beter bereikbare wijk;
  • Verbetering van de samenwerking;
  • Opleveren met oog voor TBKS: Tijd, Budget, Kwaliteit, Stakeholdertevredenheid
  • Gunning op duurzaamheid op basis van Duurzaam GWW en MKI