Megaborn pleit voor gecontroleerde uitrol van laadinfrastructuur
Door: ing. Maarten Thijs, Adviseur mobiliteit en duurzaamheid
Het aantal verkochte volledig elektrische auto’s neemt een vlucht. Eind 2018 reden er in Nederland circa 45.000 van deze auto’s rond, eind 2019 bijna 107.600 en op 31 augustus stond de teller op 131.000. Volgens het regeerakkoord zullen vanaf 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos zijn. Als je bedenkt dat er nu ongeveer 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland rijden, dan kan het bijna niet anders of het aantal volledig elektrische auto’s zal de komende jaren fors uitbreiden.
Gemeentes zijn verplicht een trekkende rol te nemen bij de uitrol van publieke laadinfrastructuur. Vragen als: waar komt een laadpaal in de openbare ruimte (en waar niet) en moet het een AC- of DC-laadpaal worden blijven een verantwoordelijkheid van de gemeente. Daarnaast is een correct handhavings- en gebruiksbeleid ook een taak van de gemeente.
Voor strategische locaties van laadpalen en om wildgroei van laadpalen in openbare laadpalen te voorkomen is beleid nodig. Dat kan reactief: paal volgt auto, maar ook proactief: auto volgt paal. Via een collectieve aanbesteding verlenen sommige provincies namens een aantal gemeentes een concessie aan een zogenoemde Charge Point Operator (CPO). De CPO is verantwoordelijk voor de plaatsing, het beheer, onderhoud en exploitatie van publieke laadinfrastructuur.
De uitrol van publieke laadinfrastructuur hoeft u als gemeente niet alleen te doen. Onze verkeerskundigen staan klaar om u te adviseren over laadpalenbeleid. Ook toetsen we aanvragen en bereiden we verkeersbesluiten voor.